INSPIRATION

Belysning är ett aktivt val

Har ni tänkt på hur mycket belysning påverkar atmosfären i ett rum – beroende på vad man är ute efter – estetik och/eller funktionalitet?

Här är några tips på saker att tänka på 🙂

Syfte – Innan du börjar tänka på belysning, bestäm vad syftet med rummet är. Vill du ha en avslappnande atmosfär i ett sovrum eller en stark belysning i ett kök?

Naturligt ljus – Tänk på hur mycket naturligt ljus som kommer in i rummet. Om rummet har stora fönster och mycket dagsljus, kan du behöva mindre konstgjord belysning.

Ljusplan – Skapa en plan för belysningen. Tänk på att använda olika typer av belysning, till exempel taklampor, golvlampor och bordslampor, för att skapa en balanserad och mångsidig belysning.

Ljuskällor – Välj ljuskällor och armaturer som matchar stilen i rummet. Du kan välja olika typer av ljuskällor, till exempel glödlampor, LED-lampor eller halogenlampor, beroende på dina behov.

Stämning – Belysning kan användas för att skapa en stämning i rummet. Dimmers och ljusfärg kan påverka atmosfären. En varmare färgtemperatur kan skapa en mysig känsla, medan en kallare färgtemperatur kan ge ett mer skarpt och kliniskt utseende.

Användningen – Tänk på hur rummet kommer att användas när du väljer belysning. En arbetsplats kan behöva starkare och mer fokuserad belysning, medan en matsal kan ha behov av en mjukare belysning som skapar en intim atmosfär.

Vill du ha hjälp med hur du ska sätta belysningen i ert kontor, sovrum, hotell, arbetsplats så hjälper vi dig gärna.
Hör av dig till Helena på helena@ernsths.se